Το CrossFit δεν είναι απλά ένα γυμναστήριο, είναι ένας τρόπος ζωής.

Τι είναι το CrossFit ?

Το CrossFit είναι ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης κ βελτίωσης της φυσικής κατάστασης που στηρίζεται στην συνεχή εναλλαγή, λειτουργικών ασκήσεών (όπως το τρέξιμο, άλματα, έλξεις, ημικαθίσματα, ωθήσεις, κινήσεις ζετέ κ αρασέ…) που εκτελούνται σε υψηλή ένταση. Χρησιμοποιούμε το άρτια εξοπλισμένο γυμναστήριο μας και τα καταπληκτικά πάρκα που το περιβάλλουν. Στα μέλη μας περιλαμβάνονται ανώτεροι υπάλληλοι, ιδιωτικοί υπάλληλοι, σπουδαστές, επαγγελματίες κ ερασιτέχνες αθλητές και σώματα ασφαλείας.

Τι είναι το Crossfit?

Τι είναι το Crossfit?

Α: Το CrossFit είναι ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης κ βελτίωσης της φυσικής κατάστασης που στηρίζεται στην συνεχή εναλλαγή, λειτουργικών ασκήσεών (όπως το τρέξιμο, άλματα, έλξεις, ημικαθίσματα, ωθήσεις, κινήσεις ζετέ κ αρασέ…) που εκτελούνται σε υψηλή ένταση. Τι σημαίνει αυτό για σας; Ο στόχος του Crossfit είναι να σας προετοιμάσει για όλες τις απαιτήσεις της καθημερινότητας. Τα πάντα από την άσκηση, το κουβάλημα , το τρέξιμο για να προλάβεις το αστικό, την διαμόρφωση του κήπου μέχρι και τις απαιτήσεις των ένοπλων σωμάτων όπως, αστυνομία, πυροσβεστική και άλλες υπηρεσίες. Το Crossfit είναι μοναδικό υπό την έννοια ότι προετοιμάζει τον εκπαιδευόμενο μας, να αποδίδει καλά σε οποιαδήποτε άθλημα η αποστολή που μπορεί να φανταστεί κανείς. Εδώ προετοιμαζόμαστε για το απροσδόκητο.

Ερ.: Πώς το κάνεις αυτό;

Α: Προετοιμαζόμαστε και στις 10 παραμέτρους της φυσικής κατάστασης (βλέπε: Τι είναι το Fitness;) με τον περίτεχνο συνδυασμό των Ολυμπιακών βαρών, ενόργανης και σπρίντ. Η προπόνηση της ημέρας (WOD) είναι το πρόγραμμα κατάρτισης που θα σας προετοιμάσει για να ανταποκριθείτε στις σωματικές απαιτήσεις που θα αντιμετωπίζετε μέρα με την μέρα, και παράλληλα βελτιώνοντας την φυσική σας κατάσταση.

Ερ.: Είναι αυτό για μένα;

A: Απολύτως! Οι ανάγκες σας και οι ανάγκες ενός αθλητή διαφέρουν μόνο σε βαθμό, όχι στο είδος. Η αυξημένη ικανότητα (fitness) είναι σημαντική τόσο για τους καλύτερους αθλητές του κόσμου όσο και για τον μέσο άνθρωπο.


Ερ.: Τι γίνεται αν δεν θέλω να γίνω ένας αθλητής, θέλω μόνο να είμαι υγιής;

Α: Είστε τυχεροί. Η αλήθεια είναι ότι το fitness, το wellness (ευεξία) και η παθολογία (ασθένεια), αποτελούν μέτρα του ίδιου φορέα, που είναι η υγεία σας. Θα μοιάζει με αυτό:

•____________________________•_________________________________•
Sickness                                    Wellness                                     Fitness


Η συνέχιση αποτελείτε από μετρήσεις όπως: Πίεση του αίματος, Οστικής Πυκνότητας, τριγλυκερίδια, καλής και κακής χοληστερόλης, αρτηριακής πίεσης, ποσοστό σωματικού λίπους, ευελιξία, μυϊκή μάζα, κλπ. Ακολουθώντας ένα άρτιο πρόγραμμα εκγύμνασης, θωρακίζεται την άμυνα του οργανισμού σας από τη φθορά του χρόνου και τις ασθένειες.Fitness είναι "σούπερ-wellness". Αν ο στόχος σας είναι να είστε σε φόρμα και υγιείς είστε, εξ ορισμού, ένας αθλητής.

Ερ.: Ποιος επωφελείτε από το Crossfit;

A: Πολλοί επαγγελματίες και ελίτ αθλητές συμμετέχουν στο πρόγραμμα Crossfit. Ποδοσφαιριστές ,ποδηλάτες, μαχητές, δρομείς, σκιέρ, παίκτες του τένις και άλλοι αθλητές που συναγωνίζονται στα υψηλότερα επίπεδα χρησιμοποιούν την μέθοδο Crossfit ώστε να προωθήσουν τις ικανότητες τους στην δύναμη και την φυσική κατάσταση. Αλλά αυτό δεν είναι όλο! Το Crossfit έχει δοκιμάσει τις μεθόδους του σε άτομα που ακολουθούν καθιστική ζωή, με υπερβολικό βάρος, ηλικιωμένους με παθολογικά προβλήματα και βρέθηκε να πληρεί την ίδια επιτυχία με τους επαγγελματίες αθλητές. Αν το πρόγραμμά μας λειτουργεί εξίσου καλά για έναν επαγγελματία ποδοσφαιριστή και έναν υπέρβαρο, τότε αυτό θα λειτουργήσει και σε σας.

Ερ.: Είναι ασφαλές, γρήγορο, αποτελεσματικό και διασκεδαστικό;

Α: Ναι, ναι, ναι και ναι!

Ασφαλές: Επειδή οι κινήσεις που κάνουμε είναι φυσικές προεκτάσεις της κανονικής ανθρώπινης δραστηριότητας - κάθισμα, άλμα, ρίψη, ανύψωση, ώθηση, τράβηγμα και αναρρίχηση - τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι πιο ασφαλής. Αυτό δεν είναι άσκηση κατά τη συνήθη έννοια του όρου, που πολύ συχνά χαρακτηρίζουμε σαν αφύσικη κίνηση. Εδώ στοχεύουμε στη βελτίωση της ικανότητά σας για τις καθημερινές δραστηριότητες μέσα από τη συστηματική εκπαίδευση του σώματος, ο τρόπος που είναι γραφτό να χρησιμοποιείται.

Γρήγορο: Μερικά από τα Workouts του Day (WOD) μπορεί να κρατήσουν μόλις τέσσερα λεπτά. Κανένα δεν είναι περισσότερο από 45 λεπτά.

Αποτελεσματικό: Θυμηθείτε? Κάνουμε λειτουργικές κινήσεις, που συνεχώς διαφοροποιούνται, σε υψηλή ένταση. Η ποιο αποτελεσματική προπόνηση που έχετε κάνει ποτέ.

Διασκεδαστικό: Ποτέ δεν θα βαρεθείτε ούτε μια στιγμή. Το WOD είναι διαφορετικό κάθε μέρα. Θα βρείτε συντροφικότητα στην ομάδα μας μέσω των workouts που είναι σπάνιο σε κάθε γυμναστήριο οπουδήποτε.

Ερ.: Τι ακριβώς θα κάνω;

A: Μια σειρά κοινών και όχι τόσο συχνών κινήσεων. Θυμηθείτε ο στόχος είναι η λειτουργική ευημερία. Θα μάθουμε μια πλειάδα λειτουργικών ασκήσεων όπως: πρέσες, καθίσματα, άρσεις, αρασέ κ ζετέ. Θα προχωρήσουμε σε βασικές κινήσεις ενόργανης γυμναστικής όπως: έλξεις, βυθίσεις, αναρρίχηση σε σκοινί, κάμψεις, κοιλιακούς. Δεν θα ξεχάσουμε το σχοινάκι, το τρέξιμο και την κωπηλασία. Και μερικές ειδικές κινήσεις? Σφήνες, Τουρκικά get-ups, βυθίσεις και ρίψεις μπάλας (medicine) στον τοίχο. Πέντε ή έξι μέρες την εβδομάδα, θα προγραμματίζουμε τις παραπάνω ασκήσεις σε διάφορους συνδυασμούς, όπως και τα πρότυπα, όσο επιτρέπει η δημιουργικότητα. Η Ρουτίνα είναι ο εχθρός. Η προπόνηση θα είναι σύντομη, έντονη και δημιουργική.

Ερ.: Τι γίνεται αν δεν έχω χρόνο γι 'αυτό;

A: Το Σπίτι, η οικογένεια, η εργασία, η πνευματική ανάπτυξη και οι κοινωνικές υποχρεώσεις είναι, βέβαια, προτεραιότητά σας. Όμως, για να ωφεληθείς τα μέγιστα από οποιοδήποτε από τα παραπάνω πρέπει να είσαι υγιείς και δυνατός. Πάρε το απόφαση, οτιδήποτε που αξίζει απαιτεί δέσμευση.

Το μέγιστο όφελος από την μέθοδο Crossfit επιτυγχάνεται σε 5-6 μέρες την εβδομάδα, 30-45 λεπτά την ημέρα. Με 3 μέρες προπόνησης, 1 ρεπό ή 5 ημέρες και 2 ημέρες ρεπό. Αυτή είναι η καλύτερη δυνατή συχνότητα, αν και αυτοί που δραστηριοποιούνται σε άλλα αθλήματα μπορούν να προσαρμόσουν το πρόγραμμα τους ανάλογα.

ΕΡ: Πόσο καιρό θα πάρει για να δω κάποιο όφελος;

Α: Σε 2 - 4 εβδομάδες θα αρχίσετε να βλέπετε αλλαγές στο σώμα σας και να αισθάνεστε τη βελτίωση στη στάση σας, την διανοητική οξύτητα, την ικανότητα να μετακινήστε και την ικανότητα να ανταποκρίνεστε στο στρες. Θα αισθανθείτε καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη προπόνηση που έχετε κάνει.

Ερ: Έχετε ένα πρόγραμμα για ...;

Α: Το ακούμε πολύ αυτό. Για τρέξιμο, ποδόσφαιρο, κολύμβηση, καράτε, ποδηλασία, βόλεϊ, αναρρίχηση, ανεξάρτητα από το άθλημα ή δραστηριότητα, η απάντηση είναι: Ναι στο Crossfit. Σχεδιάζουμε και παραδίδουμε μια ευρεία γενική φυσική κατάσταση. Η ανάγκη για εξειδίκευση στον τομέα του αθλητισμού είναι σχεδόν τέλεια μέσα από την εκπαίδευση και την πρακτική του αθλήματος. Υπάρχει μία ισχυρή, αλλά εσφαλμένη, αντίληψη ότι κάθε άθλημα απαιτεί μια ξεχωριστή φυσική κατάσταση. Το Crossfit βελτιώνει τις επιδόσεις κάθε αθλητή σε οποιοδήποτε άθλημα.

Ερ: Τι γίνεται με τη διατροφή;

Α: Η βασική πρόταση σχετικά με την διατροφή , βασίζετε στην κατανάλωση κρέατος και λαχανικών, ξηρών καρπών και σπόρων, ορισμένων φρούτων, λίγο άμυλο και όχι ζάχαρη. Κρατάμε την πρόσληψη σε επίπεδα που υποστηρίζουν την άσκηση, αλλά όχι την συσσώρευση σωματικού λίπους. Έχουμε κάποιες συγκεκριμένες υποδείξεις και ενθαρρύνουμε τους ασκούμενους μας να χρησιμοποιούν αυτό το είδος της διατροφής από διαβούλευση πολλών βιβλίων σχετικά με το θέμα. Και εμείς είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε.

Ερ.: Πώς μπορώ να ξεκινήσω Crossfit;

Α: Όπως λέει μια παλιά παροιμία, «Το ταξίδι των χιλίων μιλιών αρχίζει με ένα μόνο βήμα." Το πρόγραμμα σας θα αρχίσει με την εκμάθηση των βασικών κινήσεων, και θα βασιστεί σε αυτές μέχρι να είστε έτοιμοι για την προπόνηση της ημέρας (WOD). Δεν απαιτούνται δεξιότητες ή αθλητικές ικανότητες για να λάβεις μέρος. Οποιοσδήποτε μπορεί να συμμετάσχει, όλοι είναι ευπρόσδεκτοι. Κάθε συμμετέχων θα λάβει προσωπική διδασκαλία και καθοδήγηση.